1.000ste taaltraject mijlpaal voor schoonmaakbranche

23 April 2014

Unieke CAO-afspraak werpt vruchten af voor schoonmakers

Vandaag vierde de schoonmaakbranche in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Máxima een mijlpaal: de toekenning van het 1.000ste taaltraject. Schoonmakers van Hago Zorg, werkzaam bij Erasmus MC, waren de gelukkigen. Dat het leren van de Nederlandse taal in de werksituatie werkt, blijkt uit de praktijk. Nederlands kunnen spreken bevordert de communicatie op de werkvloer, maar ook in de privésituatie. Essentieel voor verdere ontwikkeling van de medewerkers en voor het vergroten van duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Investeren in taaltrajecten is een unieke CAO-afspraak tussen sociale partners in de schoonmaaksector.

Betere beheersing van de Nederlandse taal heeft namelijk positieve effecten voor zowel werknemers als werkgevers en opdrachtgevers. Het bevordert niet alleen de kwaliteit van het werk, maar past ook bij de veranderende vraag van opdrachtgevers. Zo dragen schoonmakers bij aan de ‘gastvrijheid’ van een organisatie. Bovendien geeft het vooral de werknemer meer zelfvertrouwen en mogelijkheden om (vak)opleidingen te volgen.

Na de uitreikingen van de certificaten werden  de schoonmaakster persoonlijk gefeliciteerd door Hare Majesteit Koningin Máxima. Aansluitend gingen de schoonmakers die een taaltraject hadden gevolgd in gesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima. Voor de schoonmakers was het bijzonder om over hun ervaringen te kunnen spreken met Hare Majesteit Koningin Máxima en burgemeester Aboutaleb.

Het was een gedenkwaardige dag voor alle aanwezigen.

ras-20140423_foto-1

ras-20140423_foto-2