Discussie over de indeling van je functie? De Commissie Functie-indeling van de RAS geeft duidelijkheid!

Je werkgever deelt je in een functie in. Daaruit volgt de loongroep die voor jou van toepassing is. Hierdoor weet jij in welke functie je werkzaam bent en welk salaris je hoort te krijgen. De indeling wordt gemaakt op basis van niveau onderscheidende kenmerken (NOK) en referentiefuncties. Deze staan hier: https://www.ras.nl/functie-indeling/.

Ben je benieuwd welke functie je hebt en in welke loongroep je zit?

Vraag het aan je leidinggevende of aan je werkgever. Ben je het niet eens met de indeling van je functie? Dan probeer je met je werkgever tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, vraag je de Commissie Functie-indeling van de RAS om een oordeel. Dit oordeel is voor jou en je werkgever bindend. Deze commissie bestaat uit deskundigen (van werkgevers en van vakbonden) op het gebied van functie-indeling. De RAS rekent hiervoor geen kosten.

Hoe dien ik een verzoek in bij deze commissie?

Schrijf op waarom je het niet eens bent met je werkgever. Geef aan wie je werkgever is, welke werkzaamheden je precies uitvoert en waarom je het niet eens bent met je werkgever. Voeg hier ook documenten bij zoals je arbeidsovereenkomst en je functiebeschrijving. Dit alles stuur je naar info@ras.nl.

Hoe gaat het dan verder?

De commissie vraagt je werkgever om een reactie. Als je werkgever akkoord gaat met een bindend oordeel, wordt er een hoorzitting gehouden. De hoorzitting wordt gehouden in de buurt van waar je werkt. Zo kun je er gemakkelijk bij aanwezig zijn. Op de hoorzitting geef je aan waarom je het niet eens bent met de indeling van je functie. Je kunt dat prima zelf, maar je mag ook iemand meenemen (van de vakbond bijvoorbeeld) om je te helpen. Ook je werkgever is bij de hoorzitting aanwezig.

Wanneer komt de uitspraak?

Na de hoorzitting volgt de uitspraak binnen enkele weken. In deze uitspraak wordt aangegeven welke referentiefunctie van toepassing is en waarom jouw functie daarin ingedeeld moet worden.  De uitspraak wordt aan jou en aan je werkgever gestuurd. Het is een bindende uitspraak. Dat betekent dat jij en je werkgever deze móeten volgen. Hiermee is duidelijk welke functie voor jou moet gelden.

Zijn er voorbeelden?

Ja. Via deze link: https://www.ras.nl/uitspraken-commissie-functie-indeling/ kun je eerdere uitspraken zien. Deze geven een goed beeld van hoe de commissie werkt en wat je kan verwachten. Er zijn uitspraken gedaan over schoonmakers die werken op metrostations, die werken als huismeester of die politiebureaus schoonmaken.

Dus, ben je het niet eens met de indeling van je functie? Vraag de Commissie Functie-indeling van de RAS dan om een bindend oordeel. Op korte termijn krijg je dan een goed oordeel over welke functie voor jou geldt.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.