06 July 2021
Vandaag heeft de jury bekend gemaakt welke vijf cases genomineerd zijn voor de Best Practice Award 2021. Bijzondere best practices die laten zien hoe ketenpartners in tijde van corona samenwerken en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag niet uit het oog verliezen. Op 9 september 2021 zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Deze achtste keer dat de Best Practice Award zal worden uitgereikt, zal een hybride uitzending zijn.
“Helaas hebben we in 2020 geen Best Practice Award kunnen uitreiken door COVD-19”, vertelt juryvoorzitter Kees Blokland. “De situatie gaf ons echter wel input tot het thema voor inschrijving van de best practices van dit jaar: ‘Hoe blijven ketenpartners ten tijde van corona samenwerken en de Code naleven?’ Dus wat is er in het belang van de schoonmakers gedaan?” Volgens de juryvoorzitter zijn er mooie cases ingediend. “Het was voor ons als jury niet gemakkelijk om een keuze te maken. Maar het is gelukt en vandaag presenteren we de vijf finalisten voor de Award-verkiezing.”
De genomineerden
De vijf samenwerkingsrelaties die de jury heeft uitgekozen, zijn (in willekeurige volgorde):
Hybride prijsuitreiking op 9 september 2021
De vijf best practices zullen zich presenteren tijdens de uitreiking van de Best Practice Award 2021. Deze uitreiking vindt plaats op donderdag 9 september 2021. Het wordt geen fysieke bijeenkomst maar een hybride uitzending. Dagvoorzitter Richard de Hoop presenteert de uitreiking vanuit een ‘live’ studio van de RAS in Den Bosch. Daar wordt een live verbinding gemaakt met de feestelijke locaties van de genomineerden.
Samen naar een sterkere keten
De indieners voor de beste practices brengen allevijf de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche succesvol in de praktijk. Hierdoor dragen zij bij aan verbeterde arbeidsomstandigheden, een versterking van de betrokkenheid van de schoonmaakmedewerker en een verbetering van de kwaliteit van het schoonmaakwerk. De Code werd op 21 juni 2011 geïntroduceerd om een einde te maken aan de doorgeschoten marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Een initiatief waarmee de branche eerlijker en duurzamer kan werken. Alleen door actief samen te werken kunnen opdrachtgevers, werkgevers, werknemers en intermediairs in de branche een sterke keten vormen. De Code bevordert dat er bij het aanbesteden van schoonmaakwerk een goede balans ontstaat tussen prijs en kwaliteit, waarbij de kwaliteit van het werk een groter gewicht in de schaal gaat leggen. Dit bevordert ook het effectieve sociaal beleid. Al sinds enige tijd hebben ook andere branches zoals Catering, Beveiliging en Verhuizers de gedragscode ondertekend.
Best Practice Award
Al vanaf het begin van de Code organiseert de Code Schoonmaak een Award uitreiking. Doel is om de mooie voorbeelden over de toepassing van de Code aan een breder publiek bekend te maken. Om daarmee andere ondertekenaars op ideeën te brengen hoe de Code ook toegepast kan worden.