Nieuws
31 maart 2024

Heeft jouw bedrijf al een vertrouwenspersoon aangesteld?

Ieder bedrijf is verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dat staat in de Arbocatalogus. Als werkgever ben je verantwoordelijk om een sociaal veilige omgeving voor je medewerkers te creëren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is daar een belangrijk onderdeel van.

Helaas zien wij dat veel bedrijven nog geen vertrouwenspersoon hebben aangesteld, terwijl een vertrouwenspersoon veel voor jouw organisatie kan betekenen.

Wat doet een vertrouwenspersoon precies?

De vertrouwenspersoon:

  • is er voor medewerkers die zich niet veilig of onprettig voelen op het werk. Zij hebben bijvoorbeeld te maken met seksueel overschrijdend gedrag, pesten, agressie of andere ongewenste situaties;
  • staat de melder bij, biedt een luisterend oor en gaat samen met de melder op zoek naar mogelijkheden om de situatie aan te pakken;
  • kan leidinggevenden adviseren hoe zij ongewenste situaties kunnen voorkomen of beperken;
  • heeft een adviserende rol richting de organisatie. Zo kan de vertrouwenspersoon signaleren wat er speelt op de werkvloer en adviseren wat je als organisatie kunt doen om een veilige werkplek te creëren voor je medewerkers.

RAS ondersteunt

Wij zijn er om jou te ondersteunen. Vanuit de RAS bieden we daarom gratis intervisies, nascholing en themadagen aan voor vertrouwenspersonen in de schoonmaakbranche. Zo kun je in gesprek gaan met andere vertrouwenspersoon in de sector en sluiten we aan bij actuele thema’s die spelen in onze branche.

 

Ben jij vertrouwenspersoon of heeft jouw bedrijf een vertrouwenspersoon, maar is deze nog niet bekend bij de RAS? Geef dan de contactgegevens aan ons door. Zo blijf je op de hoogte van belangrijk nieuws en krijg je een plek op https://www.ras.nl/meldpunt-ongewenst-gedrag/.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Mail gerust naar t.vandermeij@ras.nl of bel naar 06-25047788.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.