Interview: “Maak het jezelf makkelijk en denk logisch na”

06 July 2021

Esther de Boer (42) is al jarenlang in dienst bij Schoonmaakbedrijf Klaas Harms. Eerst als schoonmaker, vervolgens als baliemedewerker en tegenwoordig als logistiek medewerker van een magazijn van waaruit schoonmaakmiddelen worden gedistribueerd. Daarnaast is zij aanspreekpunt voor schoonmakers met vragen over lichamelijke klachten. Esther is vrijgezel en woont in Vroomshoop.

Tekst: Barbara Hartman

“In het magazijn werken, betekent flink aanpoten – vooral lichamelijk. Stilzitten is er niet bij. Ik zorg ervoor dat de schoonmaakdames (zo noem ik ze altijd – op een enkeling na zijn het ook alleen dames) op verschillende scholen en kantoren op tijd worden voorzien van schoonmaakmiddelen: van interieurreiniger en doekjes tot stofzuigers en hulpmiddelen. Dan hebben we het algauw over zo’n tweehonderdvijftig dames. Ook kunnen ze bij mij terecht met vragen over lichamelijke belasting. Als ze bijvoorbeeld pijn aan hun pols hebben door het uitwringen van doekjes, vertel ik ze dat ze beter de handenwringer kunnen gebruiken. Ik zie natuurlijk niet al die vrouwen wekelijks – daarvoor zijn het er simpelweg te veel – maar als ik over de vloer kom en ik zie dat iemand een verkeerde houding aanneemt, zeg ik dat natuurlijk. Dat ze bijvoorbeeld het best een ‘M’ kunnen maken tijdens het dweilen of dat ze een emmer sop op een comfortabele hoogte neerzetten, zodat ze niet steeds hoeven te bukken. Het gaat vaak over logisch nadenken en niet te moeilijk doen. Hulpmiddelen zijn er immers niet voor niets. Nog zoiets: een stofzuigerzak tijdig verwisselen. Als je namelijk stofzuigt op een school, zit er al snel 2 à 3 kilo zand in zo’n zak. Kinderen lopen dat nu eenmaal naar binnen. Dat moet je natuurlijk niet de hele dag achter je aan trekken of de trap op sjouwen. Die kleine dingen maken een groot verschil. Als ikzelf twijfel over een juiste houding bij klachten, raadpleeg ik de Werkwijzer. Altijd handig om als back-up te hebben. Ook heb ik onlangs een e-learning gevolgd op Elkedagweer.nl, om mijn kennis te testen en op te frissen. Dat was leuk en leerzaam om te doen.
Eerlijk gezegd hebben onze schoonmaaksters weinig klachten. Zodra ze beginnen, gaan ze de eerste vijf weken wekelijks een dag op cursus. Dan komt alles voorbij: welke hulpmiddelen je voor welke taak gebruikt, hoe te dweilen, stofzuigen et cetera. Daarnaast lopen ze vrijwel altijd met een meer ervaren iemand mee, die op haar beurt ook weer een en ander uitlegt en voordoet.”

 

Sterke man?
“Van baliemedewerker naar magazijnmedewerker was voor mij een zeer grote verandering. Voorheen zat ik natuurlijk voornamelijk op een stoel, nu moest ik ineens enorm veel sjouwen. De eerste dagen plofte ik uitgeput neer op de bank als ik thuiskwam. Het was vooral erg wennen, maar lichamelijke klachten heb ik nooit gehad. Dozen verplaatsen? Dan pak ik de steekwagen erbij. Of de stapelaar. Is iets alsnog te zwaar, dan kijk ik om me heen of er een sterke man in de buurt is… Ik zeg altijd: ‘Denk na en maak het jezelf een beetje makkelijk.’”