Interview: Van schoonmaker naar vrachtwagenchauffeur

05 November 2020

Martje Duursma werkt twaalf jaar als schoonmaakster. Met plezier. Toch dacht zij wel eens aan een andere baan. Via Visschedijk uit Hengelo en loopbaancoach James worden deze gedachten werkelijkheid. Martje kijkt nu uit naar haar nieuwe toekomst als vrachtwagenchauffeur.

“Ik zou voor eventjes in de schoonmaak gaan werken”, vertelt Martje Duursma. Wat begon als vakantiewerk werd een (bijna) fulltime job die al 12 jaar duurt. Schoonmaken was bekend terrein voor Martje. Haar moeder werkte ook in deze branche. “Het werk is prima, je werkt met een vast team en hebt fijne collega’s. Ik werk in een Ziekenhuis en daarnaast ook vast op een vakantiepark. Met beide banen werk ik zo’n 40 uur in de week.”

Vragen over de toekomst
Het schoonmaakonderhoud van het ziekenhuis werd in 2018 door Visschedijk overgenomen. Martje kwam toen in dienst bij dit schoonmaakbedrijf en werd uitgenodigd voor een ontwikkelgesprek met leidinggevende Heleen Timpen. “Zij vroeg in dat gesprek ook naar mijn ambities. Dat was nieuw voor mij”, geeft Martje aan. “Bij andere bedrijven sprak je alleen over het werk bij de opdrachtgever, niet over toekomstplannen. Heleen vertelde mij dat er een ‘potje’ was waaruit opleidingen kunnen worden betaald. Ik had daar nog nooit over gehoord.”

Kansen pakken
De vraag zette Martje aan het denken. Het idee om vrachtwagenchauffeur te worden, kriebelde al langer bij haar. Ze durfde de stap nog niet te zetten. “Je hebt vastigheid, weet wat je verdient, hebt leuke collega’s. Waarom zou je dat op het spel zetten en aan iets nieuws beginnen?” Het feit dat er subsidiemogelijkheden voor opleiden zijn en dat een werkgever dit steunt, deed Martje van gedachten veranderen. ‘Ik moest de kans nu pakken, anders zou het er nooit van komen.”

‘On the road’
“Heleen bracht mij in contact met een loopbaancoach van James”, gaat Martje enthousiast verder. “Na het gesprek bij James in Apeldoorn kreeg ik akkoord om op zoek te gaan naar een opleiding. Die was snel gevonden en ik mocht beginnen. Inmiddels zijn we enkele maanden verder. Ik heb mijn diploma behaald! Nu de baan nog. ‘Covid 19’ kwam er even tussen, maar ik ben aan het solliciteren. Ik wil eerst ervaring opdoen, daarna het liefst naar het buitenland rijden, lange reizen maken, lekker alleen de weg op.”

Plezier hebben
“Ik kan vrachtwagenchauffeur worden dankzij Visschedijk. Als Heleen mij de vraag niet had gesteld, was ik de opleiding waarschijnlijk nooit gaan volgen”, beseft Martje. “Je leeft in een soort sleur, je hebt een vast contract, dat gooi je niet weg. Ik vind het belangrijk om plezier in mijn werk te houden. Het schoonmaakwerk heb ik ook jaren gedaan omdat het leuk was. Nu kijk ik uit naar mijn nieuwe baan, het rijden, de beleving. Tot slot noemt Martje: “Het is jouw eigen leven, je doet de dingen waar je zelf van houdt. Gooi je dat deel weg, dan gooi je een groot gedeelte van jezelf weg. Denk dus ook na over jouw dromen en de toekomst.”