Maak nu gebruik van de subsidieregeling ‘Tel Mee Met Taal’

29 November 2016

Taalvaardigheid is een belangrijke vaardigheid voor werknemers. Schiet dit tekort, dan heeft dit negatieve gevolgen voor het bedrijf. Investeer daarom in taal: dat is goed voor zowel de medewerkers als het bedrijf.

Vanaf 1 januari tot 1 juli 2017 kunnen werkgevers aanspraak maken op maximaal € 50.000 subsidie vanuit de overheid voor taaltrajecten voor werknemers die de Nederlandse taal minder vaardig zijn. De subsidie vergoedt tot twee derde van het opleidingstraject dat organisaties aan hun werknemers willen aanbieden.

 

Investeren in taalvaardigheid zorgt voor betere communicatie en daardoor voor:

  • Minder fouten en herstel tijdens het werk, minder stress en een lager ziekteverzuim.
  • Veiliger werken
    • Werknemers die hun vak op hun eigen niveau kunnen uitoefenen.
    • Werknemers met meer zelfvertrouwen, trots, plezier en zelfstandigheid.
    • Medewerkers die effectiever communiceren, meer betrokken zijn bij de organisatie en efficiënter werken.
    • Doorgroeimogelijkheden voor zowel de medewerkers als de organisatie.

 

De subsidieregeling is een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS. Er is een stappenplan opgesteld dat kan helpen om tot een succesvolle introductie en uitvoering van de taaltrajecten te komen. Deze stappen helpen ook om succesvol subsidie aan te vragen bij de overheid. Klik hier voor het stappenplan (pdf)

 

Subsidie dekt verschillende taaltrajecten
Werkgevers worden gestimuleerd hun plannen in te dienen. De trajecten waarvoor subsidie verstrekt wordt gaan over taalbeheersing op de werkvloer (lezen, luisteren, spreken en schrijven). In aanvulling hierop kunnen rekenvaardigheden en toepassing van taalvaardigheid in een digitale omgeving onderdeel zijn van de subsidieaanvraag. Een werkgever kan subsidie aanvragen voor meerdere opleidingstrajecten of cursistengroepen tegelijk.

 

Resultaten uit de praktijk

Twee werkgevers die al hebben geïnvesteerd in de taalvaardigheid van hun werknemers hebben hun ervaringen gedeeld in een korte video. Klik op onderstaande links om te zien waarom zij voor deze investering gekozen hebben en wat hen dit heeft opgeleverd:

Wie er eerst komt, wie het eerst maalt
De subsidie kan gedurende twee periodes aangevraagd worden bij de overheid: van 1 januari 2017 tot 1  juli 2017 en van 1 januari 2018 tot 1 juli 2018. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. En op = op. Vanaf 1 november 2016 is de website www.telmeemettaal.nl beschikbaar waar werkgevers meer informatie en het aanvraagformulier kunnen vinden.

Heeft u vragen over de subsidieregeling? Neemt u dan contact op met het Steunpunt Basisvaardigheden via info@steunpuntbasisvaardigheden.nl.