Ongewenst gedrag op de werkvloer tegengaan

Ongewenst gedrag op de werkvloer kan niet. In de schoonmaakbranche gebruiken we daarom een Gedragscode Ongewenste omgangsvormen. Hierin staat dat je er op kunt vertrouwen dat iedere uiting van ongewenst gedrag wordt aangepakt. Iedere klacht krijgt onmiddellijk aandacht. Hieronder lees je hoe jij ongewenst gedrag binnen jouw bedrijf tegen kunt gaan.

Zorg dat ongewenst gedrag gemeld wordt

Ook in jouw bedrijf kan er sprake zijn van ongewenst gedrag. Laat je medewerkers weten dat hun verhaal belangrijk is. Stel een vertrouwenspersoon aan bij wie je personeel bij vragen of meldingen terecht kan. Deze vertrouwenspersoon is er om naar slachtoffers te luisteren. En om te helpen. Om samen naar oplossingen te zoeken die voor het slachtoffer van belang zijn. Laat weten dat slachtoffers zich ook anoniem kunnen melden.

Je kunt jouw vertrouwenspersoon aanmelden bij de RAS. Dan kan de vertrouwenspersoon deelnemen aan de gratis intervisie en bijscholing en komt er een vermelding op het meldpunt.

Als medewerkers zich niet veilig voelen bij de eigen vertrouwenspersoon, kunnen ze contact opnemen met Carla Goosen, de centrale vertrouwenspersoon van de RAS. Zij is bereikbaar op het gratis nummer 0800 0230654.

E-learnings

Om je verder te helpen hebben wij verschillende E-learnings over ongewenst gedrag gemaakt. Het is een goed idee om deze binnen je organisatie te delen, zodat iedereen ze kan volgen.

Wat kun je doen?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is naar en kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de sfeer in het werkteam. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Dit doe je niet alleen – dit doe je met elkaar.

Hieronder vind je een een aantal ‘posters’. Klik op de poster waar je meer informatie of advies over wilt.

Organiseer een goed gesprek

Ook kun je een goed gesprek organiseren om de situatie te bespreken. Dit gesprek wordt (vaak) voorgezeten door een extern deskundige. Die leidt het gesprek in goede banen en geeft jou inzicht in zaken op de werkvloer die normaal onzichtbaar voor je zijn. Zoals ongewenst gedrag op de werkvloer. Op de (nieuwe) inzichten die je krijgt kun je vervolgens actie ondernemen.

Meer weten over een goed gesprek? Klik dan hier.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.