Basis(vak)opleiding

Zoals in de CAO is vastgelegd, krijgt een medewerker in het reguliere schoonmaakonderhoud binnen 6 maanden na in diensttreding van zijn/haar werkgever de basis(vak)opleiding aangeboden. Door het bepalen van eind- en toetstermen ligt vast welke kennis en vaardigheden medewerkers nodig hebben om hun vak uit te oefenen. Dat is de basis voor de examens waarmee een branche erkend diploma kan worden behaald.

De basis(vak)opleiding beschrijft de kennis en vaardigheden waarover iedere medewerker algemene schoonmaak dient te beschikken. Het betreft afhankelijk van in welk deel van de specialistische reiniging de werknemer werkzaam is, de basis(vak)opleiding glazenwasser, gevelonderhoud, reiniging na calamiteiten of reiniging in de voedselverwerkende industrie. De werknemer is verplicht aan deze opleiding en het (her)examen deel te nemen.

De aanvullende module: deze betreft specifieke aanvullende kennis en vaardigheden die nodig zijn bij schoonmaak traditioneel en bij schoonmaakwerkzaamheden voor particulieren, gezondheidszorg, hotels en recreatiebungalows. Deze modules zijn niet verplicht maar de RAS raadt deze wel aan.

Alle eind- en toetstermen