RAS-Examenbureau: Aanmelden voor examens weer mogelijk

30 April 2020

In verband met de Coronamaatregelen die door het kabinet vastgesteld zijn, heeft het RAS-Examenbureau de afgelopen periode geen examens kunnen afnemen. We gaan er op dit moment vanuit dat dit vanaf 1 juni wel weer mogelijk is.

Om weer examens af te kunnen nemen zullen wel enkele regels nageleefd moeten worden. Zo zal iedere aanwezige 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Daarnaast moet het voor zowel examinatoren als kandidaten mogelijk zijn om hun handen regelmatig te wassen of te desinfecteren. Tevens vragen wij voorafgaand aan het examen na te denken over het materiaalgebruik, zodat materialen niet besmet kunnen zijn bij gebruik door meerdere kandidaten. We gaan ervan uit dat werkgevers (of het opleidingsinstituut) daarvoor zorg draagt. Tot slot zal het zo blijven dat zowel kandidaten als andere aanwezigen geen verkoudheidsklachten en/of koorts mogen hebben.

Wanneer de voorwaarden worden nageleefd, en de overheid groen licht geeft, zal het voor de meeste examens mogelijk zijn om weer op te starten. Mocht het niet mogelijk zijn om aan een van de voorwaarden te voldoen, zal het examen niet afgenomen kunnen worden. Neem bij twijfel of overige vragen tijdig contact op met de coördinatie van het examenbureau (coordinatie@ras.nl).

Voor de examens Basisopleiding Leidinggevende is het minder gemakkelijk om deze weer op te starten. Om de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren, zullen er door de werkgever of het opleidingsinstituut maatregelen genomen moeten zijn, zoals een plexiglas scherm of een aparte monitor (aan te sluiten op de laptop van de examinator). Zodat ondanks de afstand zowel de examinator als de kandidaat en de trainer de cases kunnen zien. Mogelijke andere belemmeringen worden nog onderzocht.

Bovenstaande betekent dat u weer examens kunt aanmelden bij het RAS-Examenbureau. We zullen minder strak vasthouden aan het minimale aantal kandidaten per examen. Voor het examen Basisopleiding Schoonmaken gaan we nu uit van tenminste vier kandidaten.

Of de examens daadwerkelijk kunnen plaatsvinden is afhankelijk van de beslissing van de overheid en hierna de beslissing van sociale partners in deze.

We zullen u na 20 mei verder informeren.