Nieuws
22 juni 2023

Testpersonen gezocht voor onderzoek lichamelijke belasting bij glasbewassing bij werken met het telescopisch wassysteem

In opdracht van de RAS voeren TNO en vhp human performance een onderzoek uit naar de lichamelijke belasting van de glazenwasser. Doel is om na te gaan hoe de lichamelijke belasting verschilt bij werken met verschillende hulpmiddelen bij de wassteel ten opzichte van het werken vanuit een hoogwerker. Het gaat om een waspak en prismabril, een neksteun en een exoskelet. De metingen vinden in de periode van eind augustus tot begin september plaats. Voor uitvoering van het onderzoek zoeken we 12 ervaren glazenwassers die het leuk vinden om bij te dragen aan dit onderzoek en daarmee ook aan vernieuwing van het beroep van glazenwasser. Deelname aan een meetdag wordt vergoed als zijnde een werkdag. De werkgever van de deelnemende glazenwasser kan hiervoor een vergoeding van € 200,00 krijgen via de RAS.

Glazenwassers kunnen zich aanmelden voor deelname als zij:

  • minimaal een half jaar ervaring hebben met glasbewassing, en met het gebruik van het telescopisch wassysteem, en ook bekend zijn met de looptechniek die daarbij hoort;
  • eind augustus of begin september bereid zijn om een dag naar Leiden te komen;
  • gemotiveerd zijn en het leuk vinden om bij te dragen aan vernieuwing in het beroep van glazenwasser;
  • geen klachten hebben aan de rug, schouders, armen of benen;
  • goed de eigen ervaringen met de verschillende hulpmiddelen kunnen verwoorden.

Houd er rekening mee dat niet iedereen mee kan doen; we stoppen met mensen toelaten zodra er voldoende aanmeldingen zijn. We streven naar een goede afspiegeling van geslacht en leeftijd van glazenwassers in de praktijk.

Ben je ervaren glazenwasser of heb je een glasbewassingsbedrijf met potentiële deelnemers en vind je het leuk om deel te nemen, neem dan contact op met Theo Bosma van de RAS via t.bosma@ras.nl of 06-31787707.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.