Twee nieuwe examens: perron- en stationsreiniging en aanvullende module vliegtuigreiniging

04 June 2015

Binnenkort gaat het RAS-Examenbureau van twee nieuwe opleidingen de examens afnemen. Dat zijn de Basisvakopleiding perron- en stationsreiniging en de aanvullende module vliegtuigreiniging. Dit betekent dat de werkgever een examen kan aanvragen bij het RAS-examenbureau en daar ook een vergoeding voor kan krijgen. De werkgever kan het examen bij het RAS-examenbureau aanvragen. Het RAS bestuur heeft de eind- en toetstermen van deze opleidingen goedgekeurd.

Perron-  en stationsreiniging

De opleiding perron- en stationsreiniging richt zich op het reinigen van perrons van zowel treinen, bussen, trams als metro’s. Het gaat niet alleen om de perrons maar ook om het reinigen van de omgeving zoals(rol)trappen, liften, bankjes, kaartautomaten en toegangspoortjes. Ook zijn er periodieke schoonmaaktaken die hier onder vallen, denk hierbij aan: wanden, plafonds, informatieborden en binnenkant van afvalbakken.

Het examen duurt 1,5 uur. Werkgevers ontvangen voor geslaagde kandidaten een tegemoetkoming van € 600,-. Ook neemt De RAS de kosten van het eerste examen (€200,-) voor haar rekening.

Aanvullende module vliegtuigreiniging

Voor de opleiding vliegtuigreiniging wordt er vaak een gecombineerd examen basis + aanvullende module vliegtuigreiniging aangeboden. Onderdelen van de aanvullende module zijn reinigen van de pantry en cabine. Andere onderdelen zijn het in orde brengen van de cabine, het scheiden van de was en afvalstromen.

Dit examen duurt 1 ¾ uur en werkgevers ontvangen voor geslaagde kandidaten een tegemoetkoming van €600,-. Ook neemt de RAS de kosten van het eerste examen (€240,-) voor haar rekening.