Je bekijkt de site nu als
werknemer

Examens

Als schoonmaker of glazenwasser krijg je te maken met opleidingen. Zo blijf je bij. En laat je je werkgever zien dat jij als professional over de nodige kennis beschikt. Elke opleiding sluit je af met een examen. Je diploma is het bewijs dat je de theorie kent en dat je het werk goed kunt uitvoeren. De examens worden afgenomen door het RAS-Examenbureau. Hier lees je waar we op letten bij de beoordeling. We bereiden je graag goed voor. Want ons werk is pas echt geslaagd als jij slaagt.

Wat houdt een examen in?

Met onze examens kun je branche erkende diploma’s behalen. De praktijkexamens worden afgenomen door het RAS-Examenbureau. Tijdens een examen laat je zien dat je in staat bent de gevraagde werkzaamheden uit te voeren. Ook moet je enkele theorievragen beantwoorden. De examinator die het examen afneemt is altijd iemand die veel ervaring in het vak heeft. Hij of zij beoordeelt de gewenste vaardigheden en de kwaliteit van je werkzaamheden. 

Heb je vragen over een examenuitslag?

Wil je uitleg over je examenuitslag? Dan kun je mailen of bellen naar het RAS-Examenbureau: rasexamens@ras.nl – 073 6200460.

Ben je het niet eens over de uitslag of heb je een klacht over de gang van zaken tijdens je examen? Dan kun je een geschil indienen of bezwaar maken. Klik hier om de procedure hiervoor te lezen.

Geschil
Je kunt een klacht indienen als je niet tevreden bent over de gang van zaken tijdens je examen. Vooral als je daardoor je examen niet goed kon uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat de juiste spullen niet aanwezig waren, je niet genoeg tijd had of je examinator je onnodig afleidde. Je kunt dan een klacht indienen door het
klachtenformulier in te vullen.

Van het RAS-Examenbureau krijg je altijd binnen 14 dagen een inhoudelijke reactie. Dit kan dan tot een oplossing leiden. Het kan ook zijn dat deze reactie voor jou niet voldoende is. Je kunt dan van je klacht een geschil maken. Je krijgt dan een geschil tussen jou en het RAS-Examenbureau.

Een geschil kun je indienen via de Geschillencommissie van het RAS-Examenbureau. Dit kan tot maximaal 3 maanden na het ontstaan van het geschil en kost €35. Een verzoek tot een geschil dien je schriftelijk in en richt je aan:

Geschillencommissie RAS-Examenbureau
Postbus 2216
5052 CE  ’s-Hertogenbosch

Bezwaar
Ben je het niet eens met de uitslag van je examen? Dien dan eerst een klacht in via het
klachtenformulier.

Van het RAS-Examenbureau krijg je altijd binnen 14 dagen een inhoudelijke reactie. Dit kan dan tot een oplossing leiden. Ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je bezwaar indienen tegen de uitslag. 

Een bezwaar kun je indienen bij de Commissie van Beroep van het RAS-Examenbureau. Dit kan tot maximaal 3 maanden na het ontstaan van het bezwaar en kost €35. Een verzoek tot een geschil dien je schriftelijk in en richt je aan:

Commissie van Beroep RAS
Postbus 2216
5052 CE ’s-Hertogenbosch

Veel gestelde vragen

Wat is een door de branche erkend diploma?

In het kader van artikel 38 CAO

In artikel 38 (Werkgelegenheid bij contractwisseling) staat dat een nieuwe werknemer dient te beschikken over een door de branche erkend diploma om voor een aanbieding in aanmerking te komen. Wat is een door de branche erkend diploma?

Een door de branche-erkend diploma is een diploma basis(vak)opleiding van:

  • het RAS-Examenbureau
  • een MBO-opleiding richting schoonmaak (uit de kwalificatiestructuur schoonmaak)
  • een SVS vakopleiding voor 2010 (zoals Vakopleiding Schoonmaker/-ster, Vakopleiding Schoonmaken in Gezondheids- en Zorginstellingen, Vakopleiding Schoonmaker hotels)
  • de SVS vakopleiding Vloeronderhoud voor 2014
  • de SVS Vakopleiding Reinigen in de voedselverwerkende industrie voor 2014
  • de SVS vakopleiding Reiniging rollend materieel (metro) voor 2015
  • de SVS vakopleiding Reiniging rollend materieel (bus of tram) voor 2016
  • een SVS vakopleiding voor 2017 (zoals Vakopleiding Glazenwasser, Vakopleiding Gevelonderhoud of Vakopleiding Reiniging na Calamiteiten)
  • de SVS vakopleiding Reiniging rollend materieel treinen

Wat moet ik doen als ik mijn diploma van het RAS-Examenbureau kwijt ben?
Ben je het diploma van het RAS-Examenbureau kwijt en heeft je werkgever geen kopie? Dan kun je een kopie aanvragen bij het RAS-Examenbureau. Dit kan telefonisch: 077 – 751 6280 of via e-mail: info@ras-examen.nl.

Mijn gegevens staan niet juist vermeld op het diploma. Wat nu?
Als je gegevens (bijvoorbeeld je naam of geboortedatum) niet juist op het diploma vermeld staan, dan kun je dit op het diploma verbeteren en opsturen naar:
RAS-Examenbureau
Postbus 3189
5902 RD  Venlo

Je ontvangt binnen vier weken een nieuw diploma met de juiste gegevens.

Mag mijn werkgever mijn persoonsgegevens aan het RAS-Examenbureau verstrekken?
Je werkgever meldt werknemers (kandidaten) aan voor examens van het RAS-Examenbureau. Bij deze aanmelding worden een aantal persoonsgegevens aan het RAS-Examenbureau verstrekt. Dit is noodzakelijk om te zien of de aangemelde kandidaat ook echt op het examen aanwezig is. Deze gegevens worden op het diploma vermeld. Er wordt om een e-mail adres gevraagd. Dit om zowel oproep als uitslag digitaal aan de kandidaat te kunnen sturen.

In de cao is opgenomen dat het RAS-Examenbureau de taak heeft om (schoonmaak-)examens af te nemen. De cao is door het Ministerie van SZW algemeen verbindend verklaard. De cao heeft daarmee kracht van wet.

Omdat de cao algemeen verbindend is verklaard, heeft het RAS-Examenbureau een eigen doel om deze persoonsgegevens te verwerken. Het RAS-Examenbureau is geen verwerker van persoonsgegevens maar verwerkingsverantwoordelijke. Er zijn daarom geen verwerkersovereenkomsten nodig als een werkgever persoonsgegevens aan het RAS-Examenbureau verstrekt.

Let op, een werkgever is vrij om een opleidingsinstituut te kiezen voor haar werknemers. Als een werkgever persoonsgegevens van een werknemer doorgeeft aan een opleidingsinstituut, is een verwerkersovereenkomst dus wel nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies.