Je bekijkt de site nu als
werknemer

Basisopleiding Leidinggevende (niveau 1)

De werkzaamheden van leidinggevenden zijn de laatste jaren sterk veranderd. De leidinggevende heeft meer taken gekregen en groeit steeds meer naar de rol van spil van het bedrijf. De leidinggevende heeft te maken met de medewerkers, de klanten/gebruikers van het object en de organisatie van de werkgever. Door de veranderende werkzaamheden en verantwoordelijkheden wordt veel van hen verwacht. Het doel van de opleiding is daarmee de leidinggevende voorbereiden op de veranderende werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Het voeren van (coachende) gesprekken. Omgaan met en voorkomen van verzuim. Klantvriendelijk communiceren met opdrachtgevers. De Basisopleiding direct leidinggevenden gaat over het eigen maken van leidinggevende competenties. De opleiding richt zich op het trainen van vaardigheden, gedrag en houding zoals:

 • coachend leidinggeven
 • werkoverleg voeren
 • kunnen omgaan met doelgroepen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt
 • bewaken voortgang van kwaliteit
 • interculturele communicatie
 • omgaan met en voorkomen van verzuim
 • omgaan met ongewenst gedrag

Op de basisvaardigheden wordt dieper ingegaan:

 • vragen stellen en doorvragen
 • samenvatten en controleren
 • situaties beschrijven; herkennen en benoemen van emoties
 • empathie tonen
 • helder taalgebruik

Dit examen wordt vergoed!

Wanneer je slaagt voor het examen, ontvangt je werkgever een bijdrage in de opleidingskosten van de RAS. Deze bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de opleidings- en verletkosten.

Voor deze opleiding mag je werkgever geen kosten op jouw loon inhouden (artikel 36 – lid 10 cao).

Over het examen

Het examen is een vaardigheidsexamen, waarbij je enkele situaties op film krijgt te zien. Hierover worden een aantal mondelinge vragen gesteld. Daarna moet je in een rollenspel met de trainer van de lesgroep de situatie uitspelen. Daarnaast worden enkele mondelinge vragen gesteld om je kennis te toetsen rondom het voorkomen en omgaan met ziekteverzuim.

Het examen, op niveau 1, wordt in het Nederlands afgenomen. In uitzonderingssituaties is het mogelijk op niveau 2 examen te doen. Daarvoor moet je wel apart toestemming vragen. Let wel op. Op niveau 2 wordt er strenger beoordeeld, waardoor het examen behoorlijk zwaarder is.

Haal je een voldoende dan ontvang je van het RAS-Examenbureau het diploma Basisopleiding Leidinggevenden. Daarmee mag jij jezelf gecertificeerd leidinggevende noemen. Haal je een onvoldoende, dan kun je herexamen doen. Je werkgever moet er dan voor zorgen dat er een tegenspeler aanwezig is. Dit is bij voorkeur de trainer van de lesgroep. Hier vind je de aanwijzingen voor de tegenspeler.

EindtermenToetstermen

Hieronder vind je een aantal video’s met voorbeeldsituaties, zoals je die tijdens het examen ook tegen kunt komen.

Onjuiste methode (089)

Telefonische ziekmelding; eerst niet bereikbaar (136)

Telefonische ziekmelding; eerst niet bereikbaar (137)

Telefonische ziekmelding (144)

Programma

Tijdens het examen worden de volgende aspecten beoordeeld:

 • Aspect nr. 1: Communicatie, inhoud proces en relatie, luisteren, vragen stellen, samenvatten, structuur
 • Aspect nr. 2: Contact maken, afstemmen, hanteren van emoties, empathie tonen, respect voor positie/belang ander
 • Aspect nr. 3: Leiderschap, overzicht, doelgericht, voorbeeldgedrag, bewaken normen en waarden, richting geven, proactief
 • Aspect nr. 4: Beheersmatig, afspraken, targets, helder taalgebruik, informeren, controleren, sturen, instrueren
 • Aspect nr. 5: Ontwikkelen, laten leren, coachen, stimuleren, inzicht geven, verantwoordelijkheidsgevoel bevorderen
 • Aspect nr. 6: Eigen organisatie/team, conflicthantering, werkoverleg, samenwerking, collegialiteit
 • Aspect nr. 7: Omgaan met en voorkomen van verzuim
 • Alleen niveau 2: Aspect nr. 8: Klantsysteem, klachten hanteren, ondernemerschap, proactiviteit

Examenplaats en aanvang

Het RAS-Examenbureau organiseert examens op verschillende examenlocaties in Nederland. Deze zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer. Alleen bij voldoende inschrijvingen zal het examen plaatsvinden. Bij de vaststelling van de examendata wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met vakantieperioden. De examens zullen in het algemeen overdag gehouden worden, tussen 8.30 uur en 17.30 uur.

Vooropleiding

Om deel te nemen aan het examen Basisopleiding Leidinggevenden heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven. Ons advies is om eerst het diploma van een Basisvakopleiding te halen. In het examen Basisopleiding Leidinggevenden wordt er namelijk vanuit gegaan dat je die kennis en vaardigheden bezit.

Wat kun je verwachten?

Na ontvangst met een kopje koffie of thee roept de examinator je op. Je meldt je vervolgens bij de examinator en je laat deze je identiteitsbewijs en de oproep voor het examen zien. De examinator begeleidt je tijdens het gehele examen. Het examen duurt ongeveer 90 minuten. Per situatie bekijkt de examinator hoe je de opdracht uitvoert. Hiervoor krijg je punten. Ook krijg je een aantal extra mondelinge vragen. De uitslag van het examen ontvang je per e-mail binnen vijf weken na het examen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor de examens? Bel 077-7516280 of mail naar info@ras-examen.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.