Je bekijkt de site nu als
werknemer

Opleidingen

Schoonmaken lijkt simpel, maar het is een vak apart. Je moet er veel voor kunnen en veel voor weten. Dat weet jij als geen ander. Wil jij je kennis vergroten en nog beter worden in wat je doet? Dan ontdek je hieronder welke opleiding bij jou past.

Jaargesprekken en workshops gespreksvaardigheden

In 2022 is de RAS gestart met het aanbieden van workshops gespreksvaardigheden. Meer dan 800 leidinggevenden in de schoonmaaksector hebben deze workshop doorlopen. Uit de gehouden enquête blijkt dat de workshop goed werd ontvangen. 9 op de 10 deelnemers beveelt de workshop aan bij zijn collega’s en 6 op de 10 deelnemers zegt dat de relatie met zijn of haar medewerkers positief is beïnvloed. Opvallend is dat bijna alle deelnemende organisaties jaargesprekken houden. 67% van de werkgevers en 50% van de leidinggevenden hielden al jaargesprekken. Bij de groep die ze nog niet hield, heeft de opleiding bij 50% (werkgevers) en bij 77% (leidinggevenden) geleid tot het wel houden van jaargesprekken. Dat betekent dat uiteindelijk rond de 80% van de deelnemers een jaargesprek voert met zijn of haar medewerkers. Opvallend is verder dat meer dan 90% van de deelnemers aan de workshop de jaargesprekken schriftelijk vastlegt.

Het rapport over de workshops is hier te lezen.

Lees meer over de workshop gespreksvaardigheden

Waarom is een opleiding belangrijk?

Om je werkzaamheden als schoonmaker goed uit te kunnen voeren, zijn er opleidingen. Je volgt altijd een basisvakopleiding. Dat is namelijk verplicht. Je werkgever biedt je deze opleiding aan. Dat gebeurt binnen 12 maanden nadat je start met werken. In de basisvakopleiding leer je met de juiste hulpmaterialen werken en wat gezonde werkhoudingen zijn.

Er zijn verschillende basisvakopleidingen gericht op verschillende functies. Samen met je werkgever bepaal je welke opleiding voor jou van toepassing is.

Naast de basisvakopleidingen kun je ook opleidingen volgen om je verder te ontwikkelen. Dit helpt je als je wilt doorgroeien naar een functie als leidinggevende.

Hoe kun je een opleiding volgen?

Je werkgever bepaalt op welke manier je de (basisvak)opleiding volgt. Hij of zij kan zelf begeleiding geven op de werkvloer. Het is ook mogelijk dat de opleiding verzorgd wordt door een opleidingsinstituut. Voor welke optie je werkgever ook kiest, het is belangrijk dat je na afloop van de opleiding kunt voldoen aan de exameneisen. In de eind- en toetstermen zie je waar we op beoordelen en waaraan je moet voldoen. Je vindt deze bij de verschillende examens.

Naar overzicht examens

Hoe wordt een opleiding afgesloten?

Je opleiding wordt vaak afgesloten met een examen. Vaak behaal je met dit examen een branche erkend diploma. De praktijkexamens worden afgenomen door het RAS-Examenbureau. De examinator die het examen afneemt is altijd iemand met jarenlange ervaring in het vak. Hij of zij is er om jou op je gemak te stellen. Tijdens het examen laat je zien dat je in staat bent om de gevraagde werkzaamheden uit te voeren. Ook beantwoord je enkele theorievragen. De examinator beoordeelt de gewenste vaardigheden en de kwaliteit van je werkzaamheden.

Hoe vraag je een opleiding aan?

Wij als de RAS verzorgen zelf geen opleidingen. Een opleiding volg je bij het schoonmaakbedrijf waar je werkt. Of bij een externe opleider. Je werkgever bepaalt hoe jij je opleiding het beste kunt volgen. Wil je meer weten over de exacte inhoud en opzet van een opleiding? Dan kun je daarvoor terecht bij je werkgever of de opleider die de opleiding verzorgt.

Welke algemene basisvakopleidingen zijn er?

Door het volgen van een basisvakopleiding vergroot jij je kennis en vaardigheden over schoonmaakwerkzaamheden. Je wordt er dus beter van. Hieronder zie je welke basisvakopleidingen je kunt volgen. Welke opleiding je krijgt aangeboden hangt af van in welk deel van de reiniging de je werkzaam bent.

Basisvakopleiding schoonmaken
Vooral gericht op het schoonmaken in een kantooromgeving. Deze basisopleiding kun je een aanvullen met zogenaamde modules, oftewel extra onderdelen die relevant zijn voor je werkzaamheden.

Basisvakopleiding recreatiebungalows
Gericht op het schoonmaken van een recreatiebungalow. Van belang is de routing die je volgt bij het schoonmaken.

Basisvakopleiding hotel
Gericht op het schoonmaken van een hotelkamer. In het examen laat je zien hoe je een uitreiskamer reinigt.

Basisvakopleiding schoonmaker in de zorg
Gericht op het reinigen in de gezondheidszorg. Dat kan een ziekenhuis zijn, maar ook andere gezondheidsinstellingen. Kenmerkend voor het werkgebied van de schoonmaker is dat een dergelijke instelling ruimten kan bevatten waar sprake is van blootstellings- en besmettingsgevaar. De schoonmaker moet daarom altijd zorgen voor de eigen veiligheid; ook als gevaren minder frequent en minder in omvang zijn.

Basisvakopleiding particulieren
Gericht op het reinigen bij particulieren. Daarbij speelt communicatie een nog belangrijkere rol en moet je weten hoe je omgaat met bijvoorbeeld de reinigingsmiddelen van de bewoner.

Basisvakopleiding trappenhuisreiniging
Gericht op het reinigen van trappenhuizen, inclusief brievenbussen, schrobben en waterzuigen en de lift.

Basisvakopleiding vliegtuigreiniging
Gericht op het opruimen en reinigen in een vliegtuig.

Module traditioneel
Gericht op het reinigen in een kantooromgeving, waarbij ook op de traditionele wijze gereinigd wordt.

Welke specialistische basisvakopleidingen zijn er?

Basisvakopleiding vloeronderhoud
Gericht op het reinigen en onderhouden van diverse vloeren met behulp van diverse machines en technieken.

Basisvakopleiding reiniging na calamiteiten
Gericht op het reinigen na calamiteiten (bijvoorbeeld na brand of bij wateroverlast).

Basisvakopleiding reinigen in de voedselverwerkende industrie
Gericht op het reinigen in de voedselverwerkende industrie, zowel droge als natte reiniging.

Basisvakopleiding glazenwasser
Gericht op glasbewassing met ladder, gevelonderhoudsinstallatie en telescopische wassteel met het waspak.

  • Vervolg glasbewassing (werken op hoogte):
   Gericht op het werken op hoogte met de rolsteiger en permanente hangladder.
  • Aanvullende module hoogwerker IPAF:
   Gericht op het werken met de hoogwerker. Door een opleidingsinstituut dat IPAF gecertificeerd is.

Basisvakopleiding perron- en stationsreiniging
Gericht op het reinigen van perrons en stations van openbaar vervoer.

Basisvakopleiding rollend materieel – metro, bus, tram
Gericht op het reinigen van metro’s, bussen, trams.

Basisvakopleiding rollend materieel – treinen*
Gericht op het reinigen van treinen.

  • Rollend materieel module periodiek
   Gericht op het periodiek reinigen van treinen.
  • Rollend materieel module graffitiverwijdering
   Gericht op de graffitiverwijdering bij treinen.
  • Rollend materieel module reinigen na ongeval
   Gericht op het reinigen van treinen na een ongeval.

Welke opleidingen zijn er voor leidinggevenden?

Wil je doorgroeien naar een rol als leidinggevende? Dan kun je onderstaande opleidingen volgen.

Introductietraining leidinggevenden
Volg deze training als je wilt ontdekken of leidinggeven iets voor jou is. Tijdens de training leer je op meerdere manieren communiceren. Daarnaast leer je de verschillende aspecten van leidinggeven.

Basisopleiding leidinggevenden
In de branche wordt er veel verwacht van jou als leidinggevende. Je hebt vaak veel taken en bent het aanspreekpunt voor meerdere medewerkers in het bedrijf. Je hebt daarnaast ook te maken met klanten en/of de gebruiker van een object. Om goed voorbereid als leidinggevende aan de slag te kunnen en blijven, volg je de basisopleiding leidinggevenden.

Wil jij (beter) Nederlands leren?

Wil jij (beter) Nederlands leren? Ook daar zijn opleidingen voor. Een taaltraject leert je beter spreken en luisteren. Een schrijftraject leert je beter schrijven. Deze opleidingen zorgen ervoor dat je klanten, collega’s en jij elkaar beter begrijpen. Daardoor voel jij je een stuk zekerder.

Je werkgever kan subsidie ontvangen van de RAS. Heb je belangstelling om (beter) Nederlands te leren, vraag dan aan je werkgever of hij je daarbij wil helpen. Met het vinden van een opleider bijvoorbeeld.  De RAS geeft alleen subsidie als werkgevers dat aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies.