Werkwijzer

De Werkwijzer Lichamelijke belasting is een hulpmiddel om passende werkzaamheden te vinden bij lichamelijke klachten. De Werkwijzer geeft tips om de lichamelijke belasting voor de verschillende werkzaamheden in de schoonmaak te beperken. Deze tool is een hulpmiddel bij het gesprek tussen medewerker en leidinggevende. De tips uit de Werkwijzer zijn voor veel mensen van toepassing, in individuele gevallen kunnen er verschillen zijn. De Werkwijzer geeft geen absolute zekerheid bij specifieke gevallen. Vraag in geval van twijfel altijd advies aan de bedrijfsarts.

Hoe werkt de Werkwijzer?

Hieronder kun je klikken op het deel (of delen) van je lichaam waar je last van hebt. Er komen dat een aantal vragen tevoorschijn. Wanneer je antwoord hebt gegeven op deze vragen zie bij ‘resultaat’ welke werkzaamheden je nog wel of waarschijnlijk beter niet kunt doen. Door op een van deze werkzaamheden te klikken krijg je meer informatie, praktische tips en adviezen over hoe je deze werkzaamheden het beste kunt doen. Mocht je nog geen klachten of blessures hebben maar deze graag willen voorkomen, dan kun je natuurlijk ook op de verschillende werkzaamheden klikken zonder vragen te beantwoorden.

Waar heb je last van?

Hoofd of nek

Kun je zonder probleem je hoofd in alle richtingen bewegen? (Ja knikken, Nee schudden & je oor richting schouder brengen?)
Kun je gedurende je werkzaamheden het hoofd langere tijd in een bepaalde stand houden (omhoog kijken bij glazenwassen, naar beneden kijken bij stofzuigen)?

Schouder of armen

Kun je met je hand 5 minuten boven schouderhoogte werken, zoals bij het afnemen van wand of kasten?
Kun je 20 maal per minuut met je arm afwisselend strekken en buigen? (bijvoorbeeld bij afnemen deur)?

Pols of handen

Kun je je handen en vingers vrij bewegen?
Kun je eenvoudig kleine voorwerpen (van 1 kilogram, minimaal 1x per uur de gehele dag) oppakken, zoals flessen schoonmaakmiddel?
Kun je met je vingers, hand en arm een iets vasthouden en hier met kracht in knijpen? Bijvoorbeeld het uitknijpen of wringen van een werkdoek of het knijpen in een spuitfles?

Rug of buik (romp)

Kun je elk uur voorover buigen met je bovenlichaam om vervolgens weer rechtop te staan, zoals je een papiertje van de grond opraapt?
Kun je ongeveer 15 kilo duwen of trekken (zwaar beladen materiaalwagen duwen, zware deur met deurdranger openen)?
Kun je ongeveer 15 kilo tillen of dragen? Denk hierbij aan een emmer met sop, een stofzuiger of een grote vuilniszak?
Kun je je romp tenminste 45 graden draaien (achterom kijken op de fiets, tas van de achterbank van de auto pakken)?

Benen

Kun je ten minste 5 minuten achtereen geknield of gehurkt actief zijn (toilet reinigen, bed opmaken?
Kun je ongeveer een uur achtereen flink actief zijn met je benen (bijvoorbeeld wandelen, winkelen, lopen)?
Kun je ten minste in één keer twee trappen op en af (2 verdiepingen)?
Deze website maakt gebruik van cookies.