Ongewenst gedrag – Alleen afgaan op meldingen is onbetrouwbaar
Ook de schoonmaakbranche heeft te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het overgrote deel van de incidenten wordt niet gemeld en blijft daarom onbekend. Alleen afgaan op meldingen van ongewenst gedrag is daarom onbetrouwbaar.
Om het begrip PSA (psychosociale arbeidsbelasting) en vertrouwenspersonen bekender te maken binnen de sector heeft 3 november de Themadag Vertrouwenspersonen plaatsgevonden. Deze dag is goed ontvangen bij de deelnemers!
Deze dag stond in het teken van de vertrouwenspersoon; welke problematieken doen zich voor, hoe ga je hiermee om, wat is ongewenst gedrag, etc. De ochtend is begeleid door de Henriette Wijnen. Zij heeft gesproken over o.a.:
- De impact van ongewenst gedrag op de werkvloer
- Welke rollen er binnen organisaties zijn als het gaat om ongewenst gedrag op de werkvloer
- De weg naar gewenst gedrag, de cirkel van vertrouwen en psychologische veiligheid op de werkvloer.
De middag stond in het teken van intervisies. Iedere vertrouwenspersoon dient gecertificeerd te zijn. De vertrouwenspersoon dient zich ieder jaar bij te scholen om zo het certificaat te behouden. Het bijwonen van de intervisies, georganiseerd vanuit de RAS, zorgen ervoor dat het certificaat geldig blijft. De intervisie groepen bestaan uit een vaste groep vertrouwenspersonen. Op deze manier kan onderling van elkaar geleerd worden en kan je elkaar ondersteunen in het specialistische werk als vertrouwenspersoon.
De intervisie momenten zullen 3 keer per jaar plaats vinden en de 4e keer zal afgesloten worden met een nieuwe Themadag.
Wil jij of ken jij een vertrouwenspersoon die ook deel wil nemen aan de intervisiegroepen of heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten, dan kan ook jij bij een intervisiegroep aansluiten. Info@ras.nl
De Arbo catalogus stelt dat iedere organisatie verplicht is werknemers te beschermen tegen PSA. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is hierin verplicht.