Lichamelijke belasting voorkomen

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Daar hoort ook de lichamelijke belasting van je werknemers bij. De basis is dat je zorgt voor afwisseling in hun werkzaamheden, dat je een gelijkmatig en reëel werktempo mogelijk maakt en dat je werkdruk die ontstaat door lichamelijke belasting vermijdt. Hieronder lees je wat je nog meer kunt doen.

Werkwijzer: zo werkt het

Als een van je werknemers lichamelijke klachten heeft is dat natuurlijk vervelend voor iedereen. Toch betekent dit niet dat deze persoon helemaal geen werkzaamheden meer kan uitvoeren. Door goed te kijken naar de klachten kun je prima bepalen welke werkzaamheden toch gezond en met plezier te verrichten zijn. Om je daarbij te helpen hebben wij een handige tool ontwikkeld: de Werkwijzer.

Ga naar de werkwijzer

Geef voorlichting en instructies

Geef je medewerkers voorlichting over gezond en veilig werken. Zorg voor de juiste werkhouding en zorg dat het lichaam op een gezonde manier belast wordt. Bijvoorbeeld met de volgende tips:

  • Voorkom hurken en knielen zoveel mogelijk;
  • Gebruik hulpmiddelen (interieurmop, sanitairmop) om reiken te voorkomen;
  • Werk zoveel mogelijk met een rechte rug;
  • Sta zo weinig mogelijk stil, maar loop met de beweging mee;
  • Til zo weinig mogelijk of gebruik hulpmiddelen;
  • Duw een materiaalwagen of ander hulpmiddel, niet trekken;
  • Zet niet onnodig kracht bij schoonmaken met de hand of met een mop. Rustig heen en weer bewegen is voldoende.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Als werkgever stel je ook werkmaterialen beschikbaar die helpen om de werkzaamheden lichter te maken. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger, een vlakmop, een interieurmop of een schrobzuigmachine. Deze materialen moeten in hoogte verstelbaar zijn, goed onderhouden zijn en tijdig vervangen worden.

Instructievideo's voor je werknemers

Speciaal voor jouw werknemers hebben we vanuit de RAS hebben instructievideo’s veilig werken gemaakt. Door je werknemers op deze video’s te wijzen, zien zij precies hoe ze veel voorkomende activiteiten in de schoonmaak goed uitvoeren. Je vindt de video’s hier. Ook is het slim om je werknemers de RAS app te laten downloaden. Hierin staan ook allerlei handige tips speciaal voor schoonmakers en glazenwassers.

Meer informatie over de RAS app

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.