Gratis workshop Verzuimgesprekken voeren

Jij als werkgever en leidinggevende hebt invloed op het verzuim van je medewerkers. Reden genoeg dus om hier aandacht aan te besteden. Dat kan via de workshop Verzuimgesprekken voeren. Deze workshop is bedoeld voor direct leidinggevenden. Met name die leidinggevenden die te maken krijgen met verzuimmeldingen. Een mensgerichte benadering is hierbij cruciaal.

Ben jij leidinggevende en heb je taken bij de verzuimbegeleiding van je medewerkers? Wil je meer weten over hoe je dat effectief doet? En wat je wel en niet mag zeggen in een verzuimgesprek? Hoe je de relatie met je medewerker goed houdt? Of wil jij als werkgever dat jouw leidinggevende hierover meer kennis heeft?

Schrijf je dan in voor de workshop Verzuimgesprekken voeren van de RAS. De workshop behandelt de volgende onderwerpen:

  • preventie,
  • mensgerichte benadering,
  • regelgeving en
  • het effectief voeren van een verzuimgesprek.

De RAS geeft de workshops niet zelf. Dat doen drie andere partijen. Dit zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Durescom
  2. Falke&Verbaan en
  3. Loyalis

Aanmelden gebeurt rechtstreeks bij een van deze partijen. Meerdere leidinggevenden tegelijk aanmelden kan ook. Misschien is een bedrijfsgroep mogelijk.
Het volgen van de workshop kost jou en jouw werkgever niets. De RAS neemt de kosten voor zijn rekening.

Via de blauwe balken hieronder vind je meer informatie over de workshops van de drie verschillende aanbieders met de link naar het aanmeldformulier.

Vragen?
Heb je vragen over deze workshop of een van de aanbieders? Neem dan contact op met de RAS. Dit kan het beste via mail bij Gisela Kadir – de Cuba ( g.decuba@ras.nl ) of Lilian Willekers ( l.willekers@ras.nl).

Durescom

Verzuimgesprekken voeren door direct leidinggevenden
Als werkgever en leidinggevende in de schoonmaakbranche speel je een cruciale rol in de begeleiding van je medewerkers tijdens ziekte. Verzuimbegeleiding is echter geen eenvoudige taak en vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Hoe zorg je ervoor dat je effectief omgaat met verzuim, binnen de wettelijke en organisatorische kaders? Hoe houd je de regie in handen en zet je de juiste stappen op het juiste moment? Waar ligt jouw invloed? En hoe bereik je samen met je medewerker het gewenste eindresultaat?

Onze workshopreeks is speciaal ontworpen om leidinggevenden in de schoonmaakbranche te ondersteunen bij het effectief begeleiden van verzuim. Tijdens deze workshops leren leidinggevenden alles wat nodig is om verzuim op een strategische en respectvolle manier aan te pakken. De reeks bestaat uit 4 workshops. Zij duren elk een dagdeel.

Workshop 1: Effectieve Verzuimbegeleiding voor de Korte en Lange Termijn
In deze workshop kijken we verder dan alleen de korte termijnoplossingen. Je leert wat jouw cirkel van invloed is, hoe je dit effectief kunt inzetten, welke communicatiestijlen het beste werken, en hoe je duurzaam kunt omgaan met verzuim.

Workshop 2: The Do’s & Don’ts bij Verzuim
Hier gaan we dieper in op de wettelijke kaders rond verzuim. Je leert hoe je verzuim bespreekbaar maakt op een respectvolle manier, en hoe je hierop kunt inspelen tijdens de begeleiding. Deze workshop heeft als doel om kennis en inzicht over de geldende wet- en regelgeving te vergroten, zodat leidinggevenden de spelregels kennen en daarbinnen samen met de medewerker juiste keuzes maken.

Workshop 3: Casusgericht Wet verbetering Poortwachter (WvP) Doorlopen
Tijdens deze sessie richten we ons op het maken van strategische keuzes. We doorlopen een (fictieve) casus volgens de Wet verbetering Poortwachter en stellen de vragen: wanneer zet je welke stappen, welke afwegingen maak je, met welk doel, en hoe betrek je de medewerker hierbij? Dit helpt jou en je medewerker om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.

Workshop 4: Preventie van Verzuim
Preventie is een belangrijk onderdeel van verzuimmanagement. In deze workshop leer je hoe je preventie proactief bespreekbaar kunt maken en wat de verwachtingen zijn van zowel jou als je medewerker. Je leert alert te zijn op signalen die verzuim kunnen voorkomen en hoe je een cultuur van gezondheid en welzijn binnen je organisatie kunt bevorderen. Dit draagt bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Het doel is uiteindelijk om verzuim te voorkomen!

Voor Wie?
Deze workshops zijn bedoeld voor alle leidinggevenden in de schoonmaakbranche die verantwoordelijk zijn voor verzuimbegeleiding binnen hun organisatie.

Aanmelden
Er zijn twee manieren om deel te nemen:

  • Incompany training: voor meerdere leidinggevenden van één bedrijf. De groepsgrootte is maximaal 10 deelnemers per groep.
  • Open inschrijving: voor individuele aanmeldingen.

Klik hier voor meer informatie en meld je aan

De workshops van Durescom worden aangeboden van oktober 2024 tot en met december 2025. Mis deze kans niet om je vaardigheden in verzuimbegeleiding te versterken!

Falke & Verbaan

In de ogen van Falke & Verbaan wordt verzuim – niet naar het werk komen – bepaald door de keuzes van de medewerker. Deze keuzes komen door gevoelens, bijvoorbeeld hoe blij een medewerker met het werk is en de verwachting van de leidinggevenden en collega’s. Het allerbelangrijkste is de sociale omgeving. Deze bestaat onder andere uit familie, vrienden, buren, collega’s en de partner. Wij geloven dat jij, als direct leidinggevende, invloed kan uitoefenen op deze keuzes. Hoe? Dat leer je in dit trainingsprogramma van vier workshops van een halve dag.

Inhoud workshops
Tijdens onze workshops staat het gedrag van jouw medewerker centraal, niet wat de medewerker mankeert (klacht of aandoening). Dit betekent niet dat wij zeggen dat jouw medewerker nooit meer mag verzuimen. Soms is dit namelijk wel de beste keuze. Het gaat om het voeren van het goede gesprek met jouw medewerker, waarin je jouw hulp aanbiedt en samen kijkt naar mogelijkheden. Wij noemen deze leiderschapsstijl “warme zakelijkheid”.

In onze vier praktische en interactieve workshops leer je wat de gedragsmatige visie betekent en ga je aan de slag met jouw gespreksvaardigheden. Wij gaan het onder andere met elkaar hebben over:

  • Wat is jouw rol en die van jouw medewerker bij verzuim?
  • Hoe kun jij invloed hebben op het verzuim van jouw medewerker?
  • Hoe voer je een goed gesprek met jouw medewerker? Wat mag en kun je zeggen?
  • Wie is er binnen de organisatie nog meer betrokken bij verzuim?

Resultaat
Na de workshops weet je wat ‘verzuim is gedrag’ betekent. Je hebt geleerd hoe je het verzuimgedrag van jouw medewerker kan beïnvloeden. Je herkent als er geen goed evenwicht is tussen het werk en de medewerker en je bespreekt dit met de medewerker om verzuim te voorkomen. Je weet wat de taken en verantwoordelijkheden van de diverse betrokkenen (medewerker, leidinggevende, de bedrijfsarts, HR) zijn. Je kunt nu een goed gesprek voeren over verzuim, waarbij je kijkt naar hoe iemand zich gedraagt en niet naar wat iemand mankeert. Je helpt je medewerkers ook om op die manier naar verzuim te kijken.

Leidinggevende

Wil jij meer leren over het gedrag van jouw medewerker en wat jij hier in kan betekenen als leidinggevende, volg dan onze workshops! Klik  op de volgende link om je aan te melden:

Klik hier voor meer informatie en meld je aan

 

Werkgever

Wilt u met 6 of meer leidinggevenden van uw organisatie deelnemen aan de workshops? Dan is het mogelijk om de workshops te organiseren bij u op locatie. U kunt hiervoor contact opnemen met: academie@falkeverbaan.nl

Loyalis

Workshops ‘verzuimgesprekken voeren voor direct leidinggevenden’

Direct leidinggevenden hebben een cruciale rol in het voorkomen van en goed omgaan met verzuim. Als direct leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de inzet en het welzijn van je medewerkers. Maar net zoals schoonmaken, is dat een vak apart!
Investeer daarom in het bevorderen van de kennis en vaardigheden van jezelf of jouw direct leidinggevenden. Dat gaat zeker helpen om in jouw organisatie het verzuim beter en mensgericht te managen. De workshop ‘verzuimgesprekken voeren’ bevordert gespreksvaardigheden en -technieken bij het voeren van verzuimgesprekken.

Wil je meer leren over hoe je het goede gesprek voert met je medewerkers, als ze aan het werk zijn en als ze ziek zijn? Dan kun je bij a.s.r./Loyalis drie compacte workshops volgen. Dit zijn de onderwerpen die we behandelen:

  • De geldende wet-en regelgeving
  • Privacy: wat mag wel en niet en hoe ga je daar mee om?
  • Hoe voer je een mensgericht en effectief (preventief) verzuimgesprek?
  • Hoe kun je de band met je medewerkers versterken, ook al zijn er verschillen wat betreft nationaliteit, cultuur en religie?

De workshops worden gegeven in een periode van drie weken. Ze bevatten korte stukjes theorie, een praktisch model om mee te werken en veel interactie en laagdrempelige oefenmomenten. Er is veel ruimte om al je vragen te stellen. We gaan op een leuke manier oefenen om de kennis en vaardigheden op te doen en je rondt de workshops af met een certificaat van deelname.

We bieden de workshops op een aantal plekken in Nederland aan en ook helemaal digitaal. Maar we kunnen de workshops ook bij jou in huis uitvoeren. Dat kan als je zelf een groep van 10-12 deelnemers hebt.

Ben je leidinggevende en wil je je aanmelden?

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

 

Ben je werkgever en heb je interesse?

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden We nemen dan snel contact met je op.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.