Veilig werken op hoogte

Werken op hoogte vormt één van de grootste risico’s binnen de glazenwassers- en gevelreinigersbranche. Denk bijvoorbeeld aan valgevaar en aan lichamelijke overbelasting door te lang eenzijdig werk met het telescopisch wassysteem en met de ladder. Daarom zijn er veiligheidsafspraken. Deze afspraken gelden voor iedereen die werkt in de glas- en gevelreiniging. Ook voor jou als werkgever en je werknemers.

Bij werken op hoogte zijn alle werkmethodes lichamelijk belastend. Zorg daarom dat je werknemers zoveel mogelijk afwisselen. Bij sommige methodes gelden bovendien extra regels. Bijvoorbeeld bij het werken met een ladder en het werken met een telescopisch wassysteem. Dit is zwaar voor de nek, schouders en de rug. Het mag daarom alleen ingezet worden als veiligere methodes niet mogelijk zijn. Daarom zijn er eisen gesteld aan het wassysteem, de werkomgeving en de organisatie. Er is ook een waspak ontwikkeld om het werk minder belastend te maken.

Valgevaar beperken

Om valgevaar te beperken, moeten je werknemers en jij altijd deze drie stappen volgen:

  1. Kijk naar de veiligste werkmethode voor je werkplek. Dat noemen we de bronaanpak. Deze werkwijze bepaal je met het ‘Stroomschema Werken op Hoogte’. Het doorlopen van dit schema is altijd de eerste stap;
  2. Bepaal vervolgens de veiligste manier van werken met het ‘Werkwijze Keuzemodel’;
  3. Vul de module ‘RI&E Werken op hoogte’ (risico-inventarisatie en -evaluatie) in.

Veilig werken met een ladder

Ook het werken met een ladder is niet zonder risico. Naast valgevaar brengt een ongunstige werkhouding of zwaar tillen extra risico’s met zich mee. In de module ‘RI&E Werken op hoogte’ zijn alle afspraken rondom de staande ladder terug te vinden.

De belangrijkste afspraken zijn:

  • Laat werknemers alleen bij incidentele situaties met een ladder werken;
  • De ladder mag niet zwaarder zijn dan 40 kilogram;
  • De maximale werkhoogte met ladder is 10 meter;
  • De ladder moet voldoen aan NEN 2484;
  • De ladder moet stabiel neergezet worden.

Telescopisch wassysteem

Met een telescopisch wassysteem kan je werknemer vanaf de grond ramen op hoogte wassen. Het gebruik van dit systeem is echter zwaar voor de nek, schouders en rug. Daarom mag het telescopisch wassysteem alleen ingezet worden als veiligere methodes niet mogelijk zijn. En er zijn eisen gesteld aan het wassysteem, de werkomgeving en organisatie.

Lees de eisen die gesteld zijn (pdf)

 

Het telescopisch wassysteem

Het waspak

De prismabril

Hoe en wanneer te gebruiken?

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.