Je bekijkt de site nu als
werkgever

Subsidies

Het maximale uit werknemers halen? Dat kan door ze een opleiding of training aan te bieden. Maar dat kost geld. Kan een financieel zetje het verschil voor je maken? Dan kunnen wij je dat misschien geven in de vorm van een subsidie. Lees hier waar je op en mee kunt rekenen.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor een subsidie?

De opleidingen die in aanmerking komen voor een subsidie, voldoen inhoudelijk aan de door de RAS vastgestelde eind- en toetstermen. De bijdrage in de opleidingskosten verschilt per opleiding en is een vast bedrag per werknemer. Voorwaarde is dat je werknemer geslaagd is voor het examen van het RAS Examenbureau.

De opleidingen zijn onderverdeeld in categorieën:

  • Opleidingen met examens bij het RAS-Examenbureau:
    Bijvoorbeeld: Basismodule algemene schoonmaak, Basisvakopleiding algemene schoonmaak plus aanvullende module, Basisvakopleiding Vloeronderhoud, Basisvakopleiding Glasbewassing en Basisvakopleiding Gevelonderhoud.
  • Overige vakopleidingen:
    Bijvoorbeeld: Aanvullende module hoogwerker IPAF, Vakopleiding Reiniging Rollend Materieel
  • Leidinggevende opleiding:
    Bijvoorbeeld: Introductietraining Leidinggevenden, Basisopleiding Direct Leidinggevenden

Klik op onderstaande knop voor een overzicht van opleidingen waarvoor je een bijdrage kunt krijgen, inclusief de hoogte van de bijdrage.

Overzicht van opleidingen (pdf)

Voorwaarden bij de tegemoetkomingen (pdf)

Het volgen van een taal- of schrijftraject

Met een taaltraject of schrijftraject kunnen jouw werknemers hun vaardigheden Nederlandse taal verbeteren. Dat zorgt voor een betere communicatie bij jullie op de werkvloer. Het geeft je werknemer bovendien meer zelfvertrouwen. Daarom is er voor werknemers een structureel budget per kalenderjaar beschikbaar om onder werktijd een taaltraject of schrijftraject te volgen.

Als werkgever kun je via de RAS een bijdrage ontvangen van maximaal €3.700 per traject per deelnemer als tegemoetkoming voor de opleidings- en verletkosten.

Als werkgever betaal je de kosten van de opleiding en de opleidingsuren.

Meer over taal- en schrijftrajecten en aanvragen

Opleidingen buiten de schoonmaakbranche

Het kan voorkomen dat een werknemer een opleiding wil volgen voor een functie buiten de schoonmaakbranche. Daarvoor wordt in de cao periode 2022-2024 budget beschikbaar gesteld via het scholingsfonds.

Aan welke voorwaarden moet een werknemer voldoen?

  • Hij of zij moet minimaal 1 jaar in onze sector hebben gewerkt;
  • De medewerker moet bereid zijn om (eigen) uren te investeren in de opleiding;
  • Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk;
  • Hij of zij moet zelf gemotiveerd zijn voor een opleiding en baan buiten de schoonmaakbranche;
  • De regeling is niet bedoeld voor medewerkers die in een re-integratie traject tweede spoor zitten.

Deze regeling wordt in opdracht van cao-partijen Schoonmakend Nederland, CNV en FNV uitgevoerd door loopbaanadviseur JAMES. De deelnemer moet zijn of haar gewenste opleiding en motivatie mailen naar info@jamesloopbaan.nl. JAMES neemt contact op met de werknemer voor een gesprek om samen te bepalen wat de opleidingswensen en mogelijkheden zijn.

Een commissie met daarin onder andere sociale partners zorgt voor een eerlijke verdeling van het budget. Zij bepalen samen met JAMES of een opleiding wel of niet wordt toegewezen. Bovenstaande voorwaarden zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

Via de RAS verneemt de aanvrager of hij of zij een opleiding mag gaan volgen met een bijdrage van de RAS.

Antwoorden op veel gestelde vragen

 

  • Wanneer kom ik als werkgever in aanmerking voor een bijdrage in de opleidingskosten?
    Om een bijdrage in de opleidingskosten te ontvangen moet je als werkgever onder de cao vallen. Je moet aangesloten zijn bij het bedrijfstakpensioenfonds Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf en RAS-premie afdragen. De werknemer die examen doet is in dienst van jou als werkgever. Als de werknemer de opleiding succesvol heeft afgerond, stelt de RAS in principe een bijdrage in de opleidingskosten beschikbaar. De voorwaarden staan in het Reglement RAS bijdragen in de opleidingskosten (pdf).

 

  • Hoe ontvang ik als werkgever de bijdrage in de opleidingskosten voor mijn werknemer?
    De werkgever (of opleider) voert de gegevens van de werknemers in op de website van het RAS-Examenbureau: www.ras-examen.nl. Het is belangrijk om de ingevoerde gegevens goed te controleren. Als de werknemer geslaagd is voor het examen, ontvang je vanzelf de bijdrage in de opleidingskosten van de RAS. De voorwaarden staan in het Reglement RAS bijdragen in de opleidingskosten (pdf).
Deze website maakt gebruik van cookies.