Opleidingen

Schoonmaken is een vak. Om dat vak professioneel uit te kunnen oefenen, is een goede opleiding belangrijk. De RAS stimuleert dit door het ontwikkelen van eind- en toetstermen voor opleidingen en het bewaken van de kwaliteit. Daarnaast kunnen werkgevers bij de RAS een bijdrage krijgen als tegemoetkoming in de opleidings- en verletkosten .

De RAS verzorgt zelf geen opleidingen. Dat doet of het schoonmaakbedrijf zelf of een opleider. De werkgever kan een keuze maken uit diverse opleiders. Bij de opleiders is meer informatie te krijgen over inhoud en opzet van de opleiding.

De werkgever geeft werknemers na de opleiding op bij het RAS-Examenbureau (of de opleider doet dat namens de werkgever). Het RAS-Examenbureau neemt de examens af. Bij de beoordeling  wordt gelet op of het schoon is geworden; of er een logische routing gevolgd is; en of de kandidaat ergonomisch het werk verricht met behulp van de juiste technieken en hulpmaterialen. Op de site van het RAS-Examenbureau (www.ras-examen.nl) staat meer informatie over de examens; aangegeven wordt bijvoorbeeld welke onderdelen getoetst kunnen worden.

Per vandaag:

gediplomeerde schoonmakers
via het RAS-Examenbureau

Overzichten uitgegeven diploma's

Van Basisvakopleiding algemene schoonmaak en specialistische opleidingen. Behaald door schoonmakers van organisaties die vallen onder de CAO voor het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf.

Overzicht diploma’s

Films mbo opleidingen

mbo-film_image-l

► bekijk mbo film (lange versie)
► bekijk mbo film (korte versie)