Je bekijkt de site nu als
werknemer

Basisvakopleiding schoonmaken gezondheidszorg

Tijdens dit gecombineerde examen laat je zien dat je de basiskennis, -inzicht en -vaardigheden hebt op het gebied van schoonmaak in een gezondheidszorginstelling. Tijdens het examen komt de microvezelmethode aan de orde. Voor het stofwissen geldt dat gekozen kan worden tussen de traditionele of de microvezelmethode. Voor de reiniging bij de isolatiekamer en verwijderen van cytostatica kan ook een andere methode gekozen worden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan communicatie en algemene vaardigheden.

Dit examen wordt vergoed!

Wanneer je slaagt voor het examen, ontvangt je werkgever een bijdrage in de opleidingskosten van de RAS. Deze bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de opleidings- en verletkosten.

Voor deze opleiding mag je werkgever geen kosten op jouw loon inhouden (artikel 36 – lid 10 cao).

Over het examen

Het examen is een praktijkexamen, waarbij enkele mondelinge vragen gesteld worden. Het examen zal in het Nederlands worden afgenomen. Toekenning van het diploma vindt plaats:

  • Bij voldoende resultaat voor beide onderdelen van het examen: het diploma Basisvakopleiding schoonmaken en de module Gezondheidszorg;
  • Bij voldoende resultaat voor alleen het examen Basisvakopleiding schoonmaken: het diploma Basisvakopleiding schoonmaken. Je kunt voor het onderdeel module Gezondheidszorg herexamen doen;
  • Bij voldoende resultaat voor het examen module Gezondheidszorg wordt het diploma pas verstrekt wanneer je slaagt voor het examen van de Basisvakopleiding schoonmaken. Voor het examen Basisvakopleiding schoonmaken kun je herexamen doen;
  • Als je een onvoldoende haalt voor beide onderdelen, kun je herexamen voor deze onderdelen doen.
EindtermenToetstermen

Programma

Tijdens het examen kunnende de volgende onderdelen worden geëxamineerd:

  • Interieuronderhoud
  • Sanitaironderhoud (al dan niet besmet met cytostatica)
  • Vloeronderhoud
  • Patiëntenkamer/kamer op verpleegafdeling (al dan niet besmet met het norovirus)
  • Algemene vaardigheden.

Daarnaast is het mogelijk om ook het onderdeel Isolatiekamer te laten examineren. Dit moet echter wel apart aangevraagd worden.

Examenplaats en aanvang

Het RAS-Examenbureau organiseert examens op verschillende examenlocaties in Nederland. Deze zijn allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer. Alleen bij voldoende inschrijvingen zal het examen plaatsvinden. Bij de vaststelling van de examendata wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met vakantieperioden. De examens zullen in het algemeen overdag gehouden worden, tussen 8.30 uur en 17.30 uur.

Vooropleiding

Om deel te nemen aan het examen Basisvakopleiding schoonmaken gezondheidszorg heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven.

Wat kun je verwachten?

Na ontvangst met een kopje koffie of thee roept de examinator je op. Je meldt je vervolgens bij de examinator en je laat deze je identiteitsbewijs en de oproep voor het examen zien. De examinator begeleidt je tijdens het gehele examen. Het examen duurt ongeveer 90 minuten. Tijdens het examen zal de examinator je vragen om een aantal praktijkopdrachten uit te voeren. Je moet deze opdrachten in de juiste volgorde uitvoeren, met de juiste middelen en materialen met inachtneming van de milieu- en ergonomische aspecten. Per onderdeel bekijkt de examinator hoe je de opdracht uitvoert. Daarvoor krijg je punten. Ook stelt de examinator je een aantal mondelinge vragen. De uitslag van het examen ontvang je schriftelijk binnen drie weken na het examen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor de examens? Bel 077-7516280 of mail naar info@ras-examen.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.